Burengeschil: wat te doen?

Een van onze advocaten – Nandini Bisseswar – heeft recentelijk een succesvolle zaak bepleit waarbij haar cliënten werden beschuldigd door hun buurvrouw van onrechtmatige hinder door het gebruik van een steeg gelegen naast hun woning.  Dit burengeschil leidde tot een uitspraak van de kantonrechter. Hieronder leest u meer over de zaak.

Achtergrond van de zaak

De woningen van de betrokkenen bevinden zich in hetzelfde pand. Cliënten maken gebruik van een steeg gelegen naast het pand. Deze steeg loopt volledig langs de lengte van het pand en wordt afgesloten middels een poort grenzend aan de openbare weg. Het pand van de buurvrouw (eiseres) heeft grote ramen waardoor je – als je door de steeg heen loopt – binnen in haar woning kunt kijken. De steeg is eigendom van een derde.  Aan de achterzijde van de steeg bevindt zich een strookje grond waarop cliënten (gedaagden) hun fiets stallen.

De buurvrouw heeft gesteld dat er door het gebruik van de steeg onrechtmatige hinder wordt veroorzaakt. Cliënten zouden geen recht hebben de steeg te gebruiken en evenmin zouden cliënten gebruik mogen maken van het strookje grond aan de achterzijde van de woning. Door het gebruik van de steeg veroorzaken cliënten geluidsoverlast en bovendien maakt het inbreuk op de privacy van de buurvrouw.

Oordeel van de kantonrechter

De kantonrechter heeft de vorderingen van de buurvrouw afgewezen. Dit heeft de kantonrechter gedaan door te oordelen dat de steeg eigendom is van de buurman (een derde die niet betrokken is in deze procedure) en cliënten die steeg met toestemming van die buurman mogen gebruiken. Doordat de buurvrouw geen eigenaar is van de steeg heeft ze daar ook geen zeggenschap over.

Verder oordeelde de kantonrechter dat er geen sprake is van onrechtmatige hinder nu de buurvrouw ook zelf maatregelen had kunnen nemen om de privacy schending te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het ondoorzichtig laten maken van de ramen of deze van binnenuit af te schermen om op die manier hinder te voorkomen. Daarnaast zullen buren die dichter op elkaar leven sneller hinder van elkaar ervaren dan buren die op grotere afstand van elkaar wonen. Het gebruik van de steeg door cliënten wordt daarom als rechtmatig beschouwd.

Conclusie

Deze uitspraak laat het belang van eigendomsrechten zien en de noodzaak van buren om zelf actie te ondernemen wanneer ze hinder van elkaar ondervinden. Aangezien de buurvrouw in het ongelijk is gesteld, is zij veroordeeld in de proceskosten van maar liefst € 1493,-. Heeft u een geschil met uw buren? De Advocaten Groep werkt graag met u toe naar een oplossing! (De gehele uitspraak is te lezen via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNHO:2024:8676). Neem snel contact op met een van de advocaten van De Advocaten Groep.